Historie volharding bokaal

25 jaar volharding bokaal (februari 2003). Een jubileum om trots op te zijn. 

 

Al jaren geldt dit toernooi als het meest aansprekende op de Alkmaarse ijsbaan De Meent. Zowel door jong als oud wordt er gevochten om de punten voor de vereniging. Juist omdat er voor de vereniging wordt gestreden lijken de deelnemers net iets beter te kunnen presteren. 

 

Een groot aantal persoonlijke records wordt dan ook tijdens de wedstrijden om de Volharding Bokaal verbeterd. Een viertal verenigingen wist dit toernooi ooit te winnen. Naast Callantsoog, Geestmerambacht Langedijk en Purmerend die het toernooi éénmaal wisten te winnen is AYC Alkmaar steeds de winnaar. Toch is de strijd altijd groot, want zowel bovenaan als onderaan wordt er gevochten om de punten. Elke plaats op de ranglijst telt. 

 

Ook de wisselbeker gaat al 25 jaren mee. De jaren hebben hun sporen achter gelaten op deze bokaal. Vaak werd uit deze beker de overwinningsdrank gedronken. Het toernooi, ontstaan uit de wens om tegen leden van verschillende ijsclubs te rijden, is in 25 jaren nauwelijks veranderd. 

De verwerking van de uitslagen is wel aan verandering onderhevig. In het begin werd er op stencils getikt en met de hand gestencild. Toch werden ook toen na de wedstrijd alle uitslagen met de teamleiders meegegeven. Tegenwoordig is de electronische tijdwaarneming gekoppeld aan de computer met de uitslagenverwerking en zorgt een kleine groep voor de volledige uitslagen productie. 

 

Bijna alle juryleden en medewerkers worden door de organiserende vereniging Geestmerambacht geleverd. Alleen de scheidsrechter, de starters en iemand op de administratie is van buiten de organiserende vereniging. Het gevolg is dat Geestmerambacht al jaren heel goed in zijn juryleden zit. Al jaren is er de medewerking van de gemeente Alkmaar en een aantal sponsors. Zonder hun medewerking was het onmogelijk dit toernooi te blijven organiseren. 

 

Ook "grote" namen sierden de deelnemerslijsten van dit toernooi, zoals Yvonne van Gennip en Jacco Jan Leeuwangh. Maar ook bijvoorbeeld Jan Berkhout, waarvan ik vermoed dat hij al 24 keer deelnemer van de volharding bokaal is. 

 

Ik ben er trots op dat het toernooi wat ik 25 jaar terug mocht bedenken nog steeds deze populariteit heeft en spreek de wens uit dat dit toernooi nog een lange toekomst mag beleven.

 

Peter Kos   (15 mei 1954 - 21 juni 2006)