Praktische informatie

Welke schaatsen mOET je kiezen en/of kopen?

Er zijn heel veel schaatsen op de markt verkrijgbaar. Wij hanteren drie modellen: de easy glyder, de stalen lage noor met leren schoen en de stalen lage noor met harde schoen, ook wel combinoren. In principe zijn kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen niet gebruikelijk bij het jeugdschaatsen. Dit is vanwege de oefeningen die gedaan worden.

 

 

 

 

 

1. Easy glider

 

 

 

 

 

2. Stalen noren

 

 

 

 

 

3. Combinoren


Easy Glider (foto 1)

De Easy Glider van Zandstra is een uitstekende schaats voor de beginnende schaatser. Deze schaats is een moderne variant van de 'houtjes'. De houtjes zijn ook goed, maar de Easy Glyder is eenvoudiger aan te trekken. Ze hebben geen veters, zoals de 'houtjes', maar een clicksysteem dat ervoor zorgt dat ze stevig onder gewone schoenen zijn aan te trekken. Aangeraden wordt wel om een hoge (berg)schoen aan te trekken die stevig is en over de enkels gaan.

 

Stalen noren (foto 2)

De stalen noor is meer geschikt voor de al (iets) gevorderde jeugdschaatser. Er zijn twee modellen: met leren schoen en met een harde plastic schoen. Kenners  zeggen dat je met de leren schoen beter leert schaatsen. Niettemin hebben sommige jeugdige schaatsers met het leren model nog last van het zwikken van de enkel, omdat ze nog onvoldoende stabiliteit in de enkel hebben. Koop 'lage noren'. Het ijzer staan dan dicht op de schoen en dat geeft meer stabiliteit dan bij de 'hoge noren'.

 

Combinoren (foto 3)

Van zwikkende enkels heb je geen last met de plastic hoge schoen van de combinoor. Het voordeel van dit model is dat je er makkelijk op schaatst. Het nadeel is dat het geen enkelstabiliteit ontwikkelt en dat je minder goed in de schaatshouding kunt zitten. Ook voor dit model schaatsen geldt dat je beter een laag model kunt kopen. 

Kleding

Tijdens de lessen is het belangrijk om kleding te dragen waarin je makkelijk kunt bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trainingsbroek of schaatsmaillot met een t-shirt of sweater die de hele rug bedekt. Het is praktisch om meerdere laagjes te dragen. Krijg je het te warm, dan kun je altijd nog één laag uit doen. Het dragen van handschoenen en een muts is verplicht.

JeugdschaatseN De Meent

Overige informatie over het jeugdschaatsen op ijsbaan De Meent kunt u vinden via de Facebookpagina, Jeugdschaatsen de Meent.